2009/06/16

Háromhuszonhárom - Még mindig WT

Szóval. Megnéztem a WT DVD-t. Elemzek.
Vegyük előbb a (szerintem) gáz részeket / dolgokat. Adott a zenekarban 5 férfi 1 nő. Az 5 férfiból 2 kopasz, vékony nyurga pálcikaemberke, akik frontemberek. Erre felvesznek feszülős fehér farmert. Itt azért elfelejted, hogy 2009-et írunk, nem 1970 akármennyit. Ez elvileg egy szimfónikus metálzenekar, nem a Disco Express. Az egyik kopaszon ráadásul valami egyenruha felső féleség van. Borzalom. A billenytűs, aki simán megnyerné a nemzetközi Kasza Tibor versenyt, az meg full fehér newyorkeres diszkós ruciban virít a Metropole BLACK Orchestra előtt... Au. Üzenet az agynak: Sharon SOKKAL jobban néz ki kiegyenesített hajjal, mint göndören, göndörön nemtom hogy kell írni.
Vendégénekesből 3db van a koncerten: Anneke van Giersbergen, a The Gathering énekesnője; George Oosthoek, egy számomra ismeretlen holland hörgőemberke; valamint Keith Caputo (ejj de hülye név, de nem, csakazértsem poénkodok vele), aki már régóta, 1989 óta énekel, mégis egy senki. Najó ez így erős de akkoris. Kezdjük vele. Egyszerűen G Á Z ahogy ez az ember kinéz. Komolyan, mint egy rossz b*zi. Alacsony, Sharonnál vagy két fejjel kisebb a koncerten (hogy az életben is-e azt nemtom), szintén nála is divat a feszülős, világos farmer, valamint a sokaknál látott furcsa mikrofontartás, ami mondjuk egy rapzenész kezében jól áll, ennél az embernél csak erősíti a b*zis vonalat. Kár érte, jó hangja van.
Jöhet Györgyünk Oosthoekből. Először a koncertet csak hallottam, nem láttam, így az ő hangjához valami metálállatot vizionáltam, aki ketté tudná harapni Norvégia összes erdejét; najó nem, annyira messze nincs erőteljes hangja mint pl. Johan Heggnek, de azért nem rossz a srác. Akkor viszont dobtam egy hátast, amikor megláttam a DVD-n az illetőt... Úgy nem is lenne baj vele, könyörgöm azok a pofák amiket közben vág... Ettől minden lesz csak nem félelmetes. Mozgáskultúra bzmeg, az is van mellé. Adott egy kurvajó dal, már-már klasszikusnak nevezhető felállás, leány ének kontra hörgős bácsi. De miért ezt gőtefejű manót kellett idehívni?? Ok, holland ember kellett. De más nincs a tulipánok és fapapucsok országában?? Ok, hogy az albumon is ő vokálozgat, de nemá ezt a fejet, komolytalanná teszi az egészet. Javasolnám a fentebb említett Johan urat, vagy a Nightwishban és Finntrollban már bizonyított Tapio Wilska-t.
És a végére hagytam Anneke-t. Na, a holland Rúzsa Magdira rossz szavam nem lehet. Az akusztikusan előadott Somewhere duett Sharonnal maga a beleborzongós tökély, ahogy a két leány hangja kiegészíti egymást. Egy rossz szavam mégis van, ez pedig (megint mi más) Anneke ruhája. Esküszöm a WT öltöztetője ízlésficamban szenved... És innen rá is térhetünk a következő pontra, a látványra.
Tehát. Összességében tökéletes, a fentebb említett okok miatt csak maga a zenekar lóg ki a sorból. A kórus jó, a szimfónikusok jók (figyeljétek a metálvillázó csellista öreglányt). A kivetítőn fantáziadúsabb és egész jó témába illő képek, filmek játszódnak le (nem úgy mint a jelen esetben riválisnak tekintendő Nightwish - End Of An Era DVD-n); külön kiemelném az Angel c. dalt. Annak a klipje megy közben fennt, miközben lennt gólyalábas angyalféleségek táncolnak, varázsolnak. Tetszett. A világítás szintén 10 pont. Pirotechnika 3. Több tüzet és robbanást, ne csak füstöt.
No a végére a zene maga. Sokat nem elemezném, nem voltam soha nagy WT fan, nem ismerem a számokat kivülről, de egyvalami átjött. Illetve előtte egy megjegyzés: Kár, hogy a dalaik nagyrésze nem pörgős végig. Elkezdik keményen, kórus közönségének ami kell, aztán lassul a dal, és sokszor úgy is marad. Emellé még megállnak a számok közt, holott az első három dalt illene eldarálni egyben, és az első három dalnak illene pörgősnek lenni. Utána már jöhet bármi, az alaphangulat megvan, pláne ezen a bulin. Na, visszakanyarodva, ami átjött. Azért tetszik ez minden "hibájával" együtt jobban, mint a NW - EOAE, mert ez nekünk szól, a közönségnek. Ott azt látod, hogy csilivili szép és jó, de mégiscsak Tuomasról és az ő kis világáról van szó. Mivel épp kozsónak érezte magát és az indiánokkal szimpatizált, ezért odarepítette ezt a szerencsétlen rézbőrűt, aki korrekt és beleborzongós módon elfuvolázta és elénekelte a Creek Mary"s Bloodot (kövezések előtt teszem hozzá, hogy valami kurvajó az a dal ott és ahogy szól); de valahogy az ember azt érzi, hogy az a dal csak Tuomasnak olyan különleges és szép. De most komolyan, ki az a rajongó, aki átérzi azt a navajo (asszem) indián szöveget a végén? Vagy a fuvola (vagy mi) szóló a dal elején... Igen, tényleg szép. Igen, tényleg megható. De marhára nem illik oda abban a hosszúságban, ahogy van. Ott egy epikus finn zenekar, opera és metál keveréke, erre egy indián énekli a sasok és fák dalát a sziklák szemszögéből... Szerintem a fanok jobban örültek volna egy Simone Simmons kontra Tarja Turunen duettnek... És ez a Nightwish mostani albumára is igaz. Nem annyira a rajongóknak készül, inkább Tuo mesternek, amibe a zenekartagonak nincs sok beleszólása. Itt ezt egy percig nem éreztem. Sharon végig a közönséggel van, átveszi a plüssfigurát, énekelteti, bíztatja őket; a NW-nál ez talán csak Marco hülyéskedésevel jön át. Ott Tuo felmegy, elszintetizálja amit kell, elsírja magát, tombol, majd megy aludni (Tarját most direkt nem említem, az már külön post lenne).
Egyszónak is száz a vége, a Nightwish már csinálhat akármit, ezzel a DVD-vel egy újabb "konkurense" lenyomta. Az Epica ugyan nem adott ki DVD-t, de eljátszott egy rádiónak 3 dalt élőben, amiről klip is készült, és minden hangszer live volt, csellósok hegedűsök, ami kell... Szerintem nem kell sok, és ők is megcsinálják az Epica - Live With The randomname Orchestra DVD-t... És akkor lesz az egykori úttörő Nightwish, egykori nagy kedvencem végleg leírva. Szomorú de ez van. Viszont amíg Tuo mester Jack Sparrownak érzi magát és kalózdalokat ír Anettenek, addig nem is reménykedem... Remélem értitek mire gondolok.
No ennyi egyelőre, véleményeket a szokásos helyre kéretik elhelyezni írásos formában itt lennt, köszi.

1 sikítás:

Blogger Betuka aszondta...

Korrekt kritika :)
Egyébként egyetértek Tuoval kapcsolatban, most épp diktátorosat szeret játszani, ami vagy jól sül el, vagy nem. Szerintem már pár éve is túl sok volt Tuoból, és ez egyre csak több lesz.

2009. jún. 19. 23:21:00  

Megjegyzés küldése

<< Home